Koffie Kenia

Kenia

Kenia staat als koffieland letterlijk op grote hoogte. De Arabica koffiebonen die
er worden geteeld, groeien tussen de 1.400 en 2.000 meter.De meeste koffie
wordt verbouwd op de vulkanische hellingen rond de Mount Kenya. De op een
na hoogste berg van Afrika.
Koffie uit Kenia is zeer rijk en complex van smaak. De koffiebonen combineren
een helder zuurtje met een krachtige zoetheid en een wijnachtige nasmaak.

Blends met koffiebonen uit Kenia:
Fortuna
Passione
Modesto

Koffie Ivoorkust

Ivoorkust

Ivoorkust is gespecialiseerd in de productie van Robusta. Het is overigens de
vraag of Ivoorkust tot de grote koffielanden blijft behoren.Veel plantages worden
de laatste jaren gerooid, om plaats te maken voor de teelt van andere gewassen.
De Robusta uit Ivoorkust is in het bijzonder geschikt voor donker gebrande koffies.
De bonen worden dan ook veel gebruikt in espresso-melanges.

Blends met koffiebonen uit Ivoorkust:

Koffie India

India

Vroeger werden er in India met namen Arabica koffiebonen geteeld.
Tegenwoordig neemt de Robusta het grootste deel van de productie
voor z’n rekening.
De koffieteelt vindt met name plaats in het zuiden en oosten van het land.
De verschillende Indiase koffieregio’s variëren sterk in hoogte en klimaat,
met een grote verscheidenheid aan koffiesoorten als gevolg.

Blends met koffiebonen uit India:
Fortuna

Koffie Honduras

Honduras

Honduras behoort niet tot de grote namen in de koffiewereld. Toch proef je in
veel koffiesoorten een beetje Honduras.Vanwege hun constante kwaliteit zijn
koffiebonen uit dit land namelijk bij uitstek geschikt voor melanges.
Eigenlijk heeft Honduras alles wat het tot een groot koffieland zou kunnen
maken: bodem, hoogte en klimaat. Maar een goede infrastructuur voor de
verwerking en distributie van koffie ontbreekt (nog). Honduras kent geen
Single Origins.

Blends met koffiebonen uit Honduras:
Forza
Ultimo
Modesto

Koffie El Salvador

El Salvador

In El Salvador wordt uitsluitend Arabica koffie geproduceerd. De planten groeien
er veelal in de schaduw, op vulkanische grond in ruige bergstreken. Alle
koffiebessen worden met de hand geplukt, omdat het onmogelijk is machines
mee te nemen in deze gebieden.
Een bijzondere en goed gewaardeerde koffievariant uit El Salvador is de
Pacamara,een kruising tussen de Pacas en de Maragogype.

Single Origins uit El Salvador:
Salvador Pacamara

Koffie Costa Rica

Costa Rica

Qua oppervlakte is Costa Rica een klein landje, maar op het gebied van koffie
heeft het een grote reputatie.100% van de koffie uit Costa Rica komt van Caturra
en Catuaí koffiebonen, twee varianten van de Arabica-plant.
Het aanplanten van Robusta-planten is in Costa Rica zelfs bij wet verboden.
De vruchtbare vulkanische grond en de lage zuurgraad van de bodem vormen de
ideale omstandigheden voor de productie van koffie.

Single Origins uit Costa Rica:
Costa Rica Estate

Blends met koffiebonen uit Costa Rica:
Fortuna

Koffie Indonesië

Indonesia

Indonesië is ’s werelds derde koffieproducent, en de grootste Robusta-producent.
Zo’n 90% van de productie bestaat uit Robusta. De weinige Arabica die er wordt
geteeld, behoort wel tot de beste ter wereld.
Het waren de Nederlanders die de koffie ooit in Indonesië introduceerden.In de
zeventiende eeuw brachten ze de eerste planten naar Batavia, het huidige Java.
Het eiland groeide al snel uit tot dé koffieleverancier van Europa.De naam Java
wordt nog steeds geassocieerd met topkwaliteit koffie. Net als Sumatra trouwens.

Blends met koffiebonen uit Indonesië:
Forza
Fortuna
Passione

Koffie Guatemala

Guatemala

Guatemala hoort bij de beste koffielanden ter wereld. Koffie uit Guatemala
wordt op grote hoogte geteeld. Een groot deel van de planten groeit bovendien
in de schaduw, wat de kwaliteit verder ten goede komt.
Een van de bekendste koffieregio’s in Guatemala is Antigua. Hier groeien de
koffieplanten op vulkanische grond, wat een topkoffie oplevert. Ook de Maragogype,
vanwege zijn uitzonderlijke grootte ook wel ‘olifantsboon’ genoemd, is afkomstig
uit Guatemala.

Single Origins uit Guatemala:
Guatemala Antigua
Maragogype Guatemala

Blends met koffiebonen uit Guatemala:
Modesto

Koffie Ethiopië

Ethiopie

Volgens de overlevering is Ethiopië het land waar de koffie is uitgevonden.
Zelfs de naam koffieboon is afkomstig uit het Ethiopisch.
Kaffa is de Ethiopische regio, waar de Arabica koffieplant ooit in het wild in
de bossen groeide. Bun, bunna of buni is het Ethiopische woord voor koffie.
‘Kaffa bun’ dus, oftewel koffieboon. Gemeten naar export en binnenlandse
consumptie is Ethiopië nog steeds het belangrijkste Afrikaanse koffieland.

Single Origins uit Ethiopië:
Ethiopia Sidamo Estate

Blends met koffiebonen uit Ethiopië:
Passione