Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

Koffie is van oudsher een van de belangrijkste exportproducten van Honduras (naast bananen). Sinds het midden van de jaren 2000 is de totale jaarlijkse productie met grote sprongen gegroeid. Tijdens het oogstjaar 2009/10 produceerde Honduras ongeveer 3,6 miljoen zakken Arabica-koffie. Tegen 2014/2015 was het land de grootste teler van Midden-Amerika geworden (en nummer 7 in de wereld), met een opbrengst van meer dan 5 miljoen zakken (allen Arabica-variëteiten). Met de hoogste productie per hoofd van de bevolking en meerdere zakelijke drijfveren laten de industrie groeien. Experts zijn het erover eens dat het niet verrassend zou zijn als het land in de nabije toekomst 8 miljoen zakken zal bereiken. Al met al is het verhaal duidelijk: Honduras is een groot koffieproducerend land met veel onbenut potentieel voor specialty coffees.

Plaats in de wereld als koffie-exporteur:

7e

Jaarlijks uitgevoerde zakken (60 kg):

4.173.000

Percentage van de wereldkoffiemarkt:

Ca. 4%

Andere belangrijke landbouwexporten:

Bananen, ananas, ander fruit en groenten

Geschat aantal gezinnen dat voor hun levensonderhoud op koffie vertrouwt:

Meer dan 110.000 (exclusief plukkers)

Typische variëteiten geproduceerd:

Caturra, Catuai, Pacas,

Typica & Lempira, Parainema

Belangrijkste koffieregio’s:

Copán, Montecillos, Agalta,

Opalaca, Comayagua en El Paraiso

Typische oogsttijden:

November – april

Normaal gesproken beschikbaar:

Vanaf mei

Geschiedenis van de koffie in Honduras

Tot voor kort was bijna de gehele productie van Honduras gericht op de commerciële markt en werd het land vooral gezien als een goedkope exporteur van goederen. Gedurende de jaren negentig, terwijl de Midden-Amerikaanse buren bekend werden vanwege het produceren van partijen van hoge kwaliteit, bleef Honduras achter op het gebied van de speciale productie. Het land kende ongetwijfeld de groeiomstandigheden, met vruchtbare grond, hoogte (de meeste boerderijen liggen op 1.000 m plus) en aangename microklimaten. Een gebrek aan verwerkings- en kwaliteitscontrole-infrastructuur gaf het land echter een slechte naam bij kwaliteitskopers. Dit werd nog verergerd door schade veroorzaakt door de orkaan Mitch in 1998. De storm heeft 80 procent van de landbouw in het land gedecimeerd. De daarop volgende jaren werden herstelplannen gemaakt, maar de boeren zagen daar weinig voordeel van om hun koffie als Hondurees te verkopen. In plaats daarvan smokkelde men hun koffie naar Guatemala voor hogere prijzen. Voor het grootste deel werden alleen de lagere kwaliteiten doorverkocht als van oorsprong Hondurese.

Een overheidsbelasting op de koffie-export die eind jaren negentig / begin 2000 werd ingevoerd, hielp langzaam de broodnodige financiering te kanaliseren in de koffie-infrastructuur van Honduras (met name wegen in afgelegen koffieteeltgebieden) en fiscale stimulansen voor koffieproducenten. Gevoed door ook verbeterde markten in de eerste helft van de jaren, begon het land een positieve impact op de productie en kwaliteit te zien.

Producenten in Honduras worden jonger

Tegenwoordig zijn meer dan 100.000 gezinnen in Honduras betrokken bij de koffieproductie. 95% Hiervan zijn kleinschalige boeren en 70% boeren op minder dan 2 hectare (wat neerkomt op ongeveer 30% van de totale productie van het land). De overgrote meerderheid van de boeren (95% of meer) vertrouwt op gezinsarbeid voor alle aspecten van landbouw- en oogstarbeid. Misschien wel het meest opmerkelijk (en ongebruikelijk voor Midden-Amerika, waar een vergrijzende bevolking echte uitdagingen vormt voor de duurzaamheid op lange termijn voor koffie), daalt de gemiddelde leeftijd van de producenten in Honduras. Met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar is de samengestelde Hondurese koffieboer 10 jaar jonger dan 10 jaar geleden. 

Honduras en de IHCAFE

Naast interne en externe promotie biedt IHCAFE technische assistentie en training aan boeren, helpt het bij het opzetten van kwekerijen en kassen. Men heeft innovatieve systemen voor plaagbestrijding en vroegtijdige waarschuwing opgezet. Ook werkt het aan een project om producenten toegang te verlenen tot leningen met lage rente aan koop verwerkingsapparatuur. In 2004 heeft het geholpen bij het opzetten van een nationale cupping-school, die uitgebreide training biedt voor cuppers en jongeren de kans geeft een carrière op te bouwen in de kwaliteitscontrole van koffie.

Verdere initiatieven van IHCAFE, waaronder de eerste oorsprongsbenaming van het land in 2005 en deelname aan het Cup of Excellence-programma, hebben een grote afstand afgelegd om de reputatie van het land als producent van koffie van uitzonderlijke kwaliteit te verstevigen. De zaken zijn inderdaad snel verbeterd. Zelfs de koffiebladroestcrisis die het land in 2011/12 zo hard trof, werd grotendeels beheerst, waarbij veel boeren werden gedwongen om veel meer te renoveren en te planten dan ze verloren.

Honduras kampt ook met veel regenval en drogen is voor veel producenten een reëel probleem. Het regenachtige klimaat van het land maakt het gebruik van droogterrassen in sommige landen erg moeilijk, waarbij koffie vatbaar is voor overgisting. In plaats daarvan worden producenten door IHCAFE aangemoedigd om polytunnels of zonnedrogers te gebruiken om hun speciale partijen te drogen.

In welke regio’s wordt de koffie verbouwd in Honduras?

Honduras is verdeeld in zes koffieregio’s. Elke regio heeft zijn eigen door IHCAFE gesponsorde cupping-lab, die boeren een gratis cupping-service biedt. Deze zes hoofdregio’s zijn op hun beurt opgesplitst in verschillende microregio’s, afgebakend door geografie en cupping profielen.

Copán (noordwest, grenzend aan Guatemala en El Salvador)
1.000 – 1.500 meter boven zeeniveau 
Oogstseizoen: november – maart
Variëteiten: Bourbon, Caturra, Catuai

Marcala-Montecillos (zuidwesten)
1.200 – 1.600 meter boven zeeniveau
Oogstseizoen : december – april
Variëteiten: Bourbon, Catuai, Caturra, Pacas

Opalca (noord-west)
1100 – 1500 meter boven zeeniveau
Oogstseizoen : november – februari
Variëteiten: Bourbon, Catuai, Typica

Agalta Tropical (noord en oost)
1.300 – 1.950 meter boven zeeniveau
Oogstseizoen : december – maart
Variëteiten: Bourbon, Caturra, Typica

Comayagua (midden-west)
1.000 – 1.500 meter boven zeeniveau 
Oogstseizoen: december – maart
Variëteiten: Bourbon, Caturra, Typica

El Paraíso (zuidoosten)
950 – 1.950 meter boven zeeniveau
Oogstseizoen : december – maart
Variëteiten: Catuai, Caturra

Welke melanges bevatten koffiebonen uit Honduras?

Forza
Ultimo
Modesto

Honduras koffiebonen