Plaats in de wereld als koffie-exporteur: |
2e |
Jaarlijks uitgevoerde zakken (60 kg): |
Ca. 24.793.000 (incl. Robusta) |
Percentage van de wereldkoffiemarkt: |
Ca. 22% |
Andere belangrijke landbouwexporten: |
Rijst, rubber, cashewnoten, paprika |
Geschat aantal gezinnen dat voor zijn levensonderhoud op koffie vertrouwt: |
Ca. 2,6 miljoen mensen |
Typische variëteiten geproduceerd: |
95% Robusta; 5% Arabica |
Belangrijkste koffieregio’s: |
Centrale Hooglanden, Noord-Vietnam, Zuid-Vietnam |
Typische oogsttijden: |
Oktober – april |
Normaal gesproken beschikbaar: |
Vanaf april |
De introductie van koffie in Viëtnam.
Koffie werd in de 19e eeuw in Vietnam geïntroduceerd en gedurende de hele Franse koloniale periode werd Arabica verbouwd op veel Franse plantages. Desalniettemin was Vietnam, als gevolg van een verscheidenheid aan politieke en economische factoren (waaronder een massale burgeroorlog en daaropvolgende communistische verboden op particulier grondbezit), traag om echt relevant te worden als koffieproducerende natie. Vanaf 1990 was Vietnam verantwoordelijk voor een kleine 1% van de wereldhandel in koffie.
Dit was allemaal veranderd in 1990, toen Vietnam zijn huidige plaats had bereikt als het op één na hoogste producerende koffieland ter wereld. Dit was het gevolg van zware investeringen in de koffieproductie. Mede mogelijk gemaakt door de liberalisering van het landbezit onder de Doi Moi hervormingen halverwege de jaren tachtig en beleidsaanbevelingen van de Wereldbank / IMF die boeren ertoe aanzetten koffie te produceren voor export. Het verhaal van snelle groei in het land liet echter weinig ruimte over voor koffie van hoge kwaliteit. Ongeveer 95% van de productie van het land is Robusta, en hoewel de Arabica-koffieproductie de afgelopen jaren is toegenomen als gevolg van de uitbreiding van het groeigebied en de verbetering van de opbrengst, is deze nog steeds erg goed voor de totale koffieproductie in Vietnam.
Waar wordt de koffie geproduceerd in Viëtnam?
De koffieproductie in Vietnam is geconcentreerd in de Centrale Hooglanden (80%), en het kleine deel van de in het land verbouwde Arabica komt bijna volledig uit de provincie Lam Dong, in het noorden van de provincie. Het terrein bestaat hier grotendeels uit rode basaltgrond en biedt de perfecte omstandigheden voor het telen van koffie. Deze rijke vulkanische berggrond, in combinatie met de hooglanden, draagt bij aan de langzame, gelijkmatige ontwikkeling van de koffiekers en uiteindelijk aan een zoetere, betere kop koffie.
Traditioneel was er vanuit Vietnam geen grote vraag naar traceerbare koffies, gezien de economische ontwikkeling van het land als leverancier van grote hoeveelheden commodity-koffie.