Koffiebonen uit El Salvador

El Salvador is de kleinste van de Midden-Amerikaanse landen, maar laat je niet voor de gek houden door zijn kleine formaat. Het produceert uitzonderlijke koffie met een constante hoge kwaliteit. 

Plaats in de wereld als koffie-exporteur:

19e

Jaarlijks uitgevoerde zakken (60 kg):

Ca. 573.000

Percentage van de wereldkoffiemarkt:

Minder dan 1%

Andere belangrijke landbouwexporten:

Suiker, maïs, rijst, bonen

Typische variëteiten geproduceerd:

Bourbon, Pacas, Pacamara, Caturra & Catuai

Belangrijkste koffieregio’s:

Apaneca-Ilamatepec-gebergte, Central Belt, Chichontepec, Cacahuatique-gebergte en Tecapa-Chichontepec-gebergte

Typische oogsttijden:

Oktober – maart

Normaal gesproken beschikbaar:

Vanaf juli

De geschiedenis van El Salvadoraanse koffie.

De geschiedenis van koffie in El Salvador is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het land zelf. De koffie werd geïntroduceerd in de late jaren rond 1880. Indigo (plantensoort) was voor de komst van koffie het belangrijkste export product van El Salvador. Rond 1920 was koffie goed voor 90% van alle export van El Salvador.  

Het grootste deel van de koffie productie was in eigendom van een kleine landelite die grote delen van het land bezat. In 1895 had pres.-generaal Tomás Regalado alleen al meer dan 6000 hectare in zijn bezit. De landelite was zeer nauw verbonden waren met het bestuur van El Salvador. Dit had negatieve en positieve gevolgen voor de ontwikkeling van het land. Enerzijds hebben deze leiders van de koffie-economie (en het land) enorm geïnvesteerd in interne infrastructuur, zoals wegen, die de koffie-industrie ten goede kwamen. Aan de andere kant werden degenen zonder land (wat het grootste deel van de bevolking van El Salvador was) grotendeels buitengesloten van de verkregen rijkdom.

In de jaren zeventig was El Salvador de 4e grootste koffieproducent ter wereld. Dit is opmerkelijk gezien de omvang van het land. Echter, politiek en een te grote afhankelijkheid van koffie voor economische groei leidde tot een enorme strijd. Deze strijd monde uit in een burgeroorlog die duurde van 1979 tot en met 1992. In deze periode en de nasleep van de oorlog nam het land ook deel aan een aanzienlijke landhervorming en herverdeling. Daar zijn de grote traditionele landgoederen uit ontstaan. Tegenwoordig verbouwt ongeveer 95% van de producenten in het land koffie op minder dan 20 hectare en niemand kan meer dan 245 hectare bezitten.

Ongebruikelijk voor Midden-Amerika is dat ongeveer 60% van de koffie die in El Salvador wordt geproduceerd Bourbon is. Deze wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk schoon, helder en zoet profiel met een sterke citrussmaak. 

Met name El Salvador is ook de geboorteplaats van de Pacas- en Pacamara-variëteiten, de laatste is een samensmelting van de Pacas en Maragogype. De beroemde Pacamaras uit El Salvador heeft een typische grotere boon.

95% Van de koffie die in El Salvador wordt geproduceerd is in de schaduw geteeld. De passie en expertise van boeren in combinatie met een bekwaam pluk- en freespersoneel dragen in hoge mate bij aan de voortdurend hoge kwaliteit van de productie van het land. Bovendien worden koffieproducenten tegenwoordig ondersteund door het Consejo Salvadoreño Del Café, dat geweldig werk verricht bij het ondersteunen en promoten van El Salvadoraanse koffie. In eigen land en in het buitenland worden de producenten ondersteund. Door hun werk is er een enorme drang geweest om de exportmarkten voor de telers te stimuleren. De kwaliteit van de koffie die in El Salvador wordt geproduceerd wordt behouden en verbeterd. 

In welke gebieden wordt de koffie geteeld in El Salvador?

Koffie wordt min of meer in het hele land verbouwd, dat is verdeeld in 3 tot 7 geografische regio’s. Ze worden allemaal beschouwd als verschillend van elkaar, voornamelijk in termen van hoogte en smaakkenmerken. 

Apaneca-Ilamatepec-bergketen
Gelegen in de westelijke regio, met een hoogte variërend van 500 tot 2.365 meter, is dit een van de meest bekende regio’s van El Salvador. Deze regio omvat koffie op en in de buurt van de beroemde Santa Ana-vulkaan (die pas in 2005 is uitgebarsten) en omvat enkele van de grotere, bekendere boerderijen van het land.

Central Belt / El Básalmo-Quezaltepec-bergketen
Oorspronkelijk de thuisbasis van de Quetzalcotitán-beschaving, omvat deze regio de San Salvador-vulkaan en zijn rijke, vulkanische bodems. De regio dankt zijn naam aan de daar geproduceerde Salvadoraanse balsem (een aromatische hars) en heeft een hoogte van 500 tot 1.900 meter.

Tecapa-Chinchontepec-gebergte 
De hoogten zijn hier zeer gevarieerd van gemiddeld 500 tot 2.000 meter. Deze regio is de thuisbasis van de vulkaan San Miguel of Chaparrastique met de hoogste top van 2.130 meter. De regio is de derde grootste producent van het land.

Cacahuatique-gebergte :
Deze regio ligt ten oosten van Ciudad Barrios, tussen San Miguel en Morazan, met een hoogte van gemiddeld 500 tot 1.663 meter. Bekend om zijn kleiachtige grond, moeten boeren hier vaak grote gaten graven en deze vullen met rijke grond om nieuwe bomen te planten.

Nahuaterique-bergketen:
Gelegen in het noordelijke Morazán-departement, begrensd door Honduras in het noorden en de Torola-vallei in het zuiden, staat deze regio bekend als het ‘land van groenblijvende bossen’.

Alotepeque-Metapan:
De koffieteeltzone is hier vrij hoog en stijgt tussen 1.000 en 2.000 meter. In het uiterste noorden van het land staat het bekend om koffie van zeer hoge kwaliteit.

Chinchontepec (San Vicente) vulkaan:
Bourbon en Pacas, gelegen tussen La Paz en San Vicente, met de San Vicente-vulkaan oplopend tot 2130 meter. Een van de nieuwste koffieproducerende regio’s in El Salvador. Het gebied is zeer geschikt voor het verbouwen van koffie en herbergt verschillende opmerkelijke boerderijen.

Single origins koffiebonen kopen uit El Salvador?

Koop bij Caffè Duo onze single origin koffieboon Salvador Pacamara

El Salvador koffiebonen