Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

Plaats in de wereld als koffie-exporteur:

4e

Jaarlijks uitgevoerde zakken (60 kg):

5.631.000

Percentage van de wereldkoffiemarkt:

Ca. 8%

Andere belangrijke landbouwexporten:

Palm-producten

Typische variëteiten geproduceerd:

25% Arabica: Typica, Caturra,

Bourbon, Catimor

Belangrijkste koffieregio’s:

Sumatra, Java, Sulawesi,

Flores en Bali

Typische oogsttijden:

Verschilt per locatie

Normaal gesproken beschikbaar:

Vanaf maart

Geschiedenis van de Indonesische koffiemarkt

Indonesië exporteert koffie sinds 1711, toen de Verenigde Oostindische Compagnie haar eerste zending van Java naar Europa stuurde. Het gewas was winstgevend voor veel exporteurs en importeurs. Voor de producenten was de winstgevenheid minder in het land. In 1960 verscheen de roman ‘Max Havelaar, waarin misstanden werden beschreven door het koloniale Nederlandse systeem. De roman veranderde het arbeidssysteem en leverde zelfs inspiratie voor het eerste Fair Trade-label: Max Havelaar.  

De Indonesische productie was oorspronkelijk bijna 100% Arabica totdat in 1870 de koffiebladroest de productie verwoeste. Boeren vervingen langzaam Arabica door Robusta, en hoewel Indonesië tegenwoordig een aanzienlijk koffieproducerend land is  is slechts ongeveer 25% van de productie Arabica.

De Gilling Basah methode

Veel koffiesoorten uit Indonesië worden tegenwoordig verwerkt volgens de volledig gewassen methode. Traditioneel wordt echter het naoogstproces van ‘Giling Basah’ gebruikt. Telers verpulveren hun koffie met de hand op hun boerderij, drogen het kort  en bieden het vervolgens te koop aan op de lokale dorpsmarkt of leveren het erg nat af bij een inzamelstation in de buurt. In tegenstelling tot in de meeste landen, waar de koffie in perkament blijft totdat deze net voor de export wordt gemalen, wordt de koffie vervolgens gepeld en opnieuw gedroogd totdat deze droog genoeg is om te bewaren zonder te rotten. 

De fabrieken hebben een netwerk van lokale vertegenwoordigers in de teeltgebieden die gedeeltelijk gedroogd perkament, volledig gedroogd perkament en gedeeltelijk en volledig gedroogd groen kopen in verschillende mate van bereiding. Uniek is dat Indonesië rompmachines heeft ontwikkeld om zelfs 18% nat perkament te frezen – een zeer waarschijnlijke oorzaak van de unieke blauw / groene kleur die in sommige percelen voorkomt. Het is ook de waarschijnlijke oorzaak van de enorme kwaliteitsverschillen tussen de beste en slechtste partijen.

Belangrijke koffiegebieden in Indonesië

Sumatra

De koffie van dit grootste eiland in de Indonesische archipel stond jarenlang bekend als ‘Mandheling’ of ‘Lintong’. Dit vertelde weinig over hun herkomst en nog minder over hun rijke en complexe kenmerken. Veel kopers zijn volledig gewend geraakt aan een oud, saai, muf karakter van hun Sumatraanse koffie. De koffie van Sumatra kan in het ergste geval aards, champignonachtig en inconsistent zijn. Toch heeft de beste koffie veelal complexe kruidenkenmerken. Net als Colombia en Kenia produceert Sumatra twee gewassen per jaar. 

Er zijn maar weinig koffieplantages of coöperaties op Sumatra. In plaats daarvan verkoopt een groot aantal kleine boeren (de meeste boerderijen hebben gemiddeld twee hectare of minder) kleine hoeveelheden koffie op hun lokale dorpsmarkt. Op deze kleine bedrijven is koffie zelden het enige gewas, maar levert het het belangrijkste inkomen op voor ongeveer 5 miljoen mensen. Deze boeren onderhandelen hard en de prijzen voor koffie op de binnenlandse markt zijn erg hoog in vergelijking met Latijns-Amerikaanse of Afrikaanse normen.

Java

Het eiland Java is ook in staat om een ​​aantal uitstekende koffiespecialiteiten te produceren. Het eiland ligt tussen Sumatra in het westen en Bali in het oosten. Het grootste deel van de Arabica-koffie van het eiland wordt verbouwd op vijf landgoederen van de overheid, die samen meer dan 4.000 hectare beslaan. De landgoederen zijn: Blawan, Jampit, Kayumas, Tugosari en Pancoer.

Deze uitgestrekte plantages zijn geclusterd op het vulkanische Ijen-plateau in het oosten van het eiland, op ongeveer 1370 meter. Ze zijn meer dan 100 jaar geleden opgericht door Nederlandse kolonialisten en vervolgens eind jaren vijftig na de onafhankelijkheid opnieuw geactiveerd door de Indonesische regering. Arabica-koffie heeft een lange geschiedenis op Java – het werd voor het eerst op het eiland geïntroduceerd aan het eind van de 17e eeuw door de Verenigde Oostindische Compagnie, die in 1711 de eerste lading van Java naar Europa stuurde.

Javaanse koffies zijn meestal volledig gewassen en staan ​​bekend om hun lage zuurgraad en zware body. 

Sulawesi

De meeste koffie van Sulawesi wordt geproduceerd door kleine boeren, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 95% van de productie van het eiland. Hoewel sommige koffies volledig zijn gewassen, wordt het overgrote deel nog steeds geproduceerd volgens de halfgewassen Giling Basah-methode.

Welke melange bevatten koffiebonen uit Indonesië?

Forza
Fortuna
Passione

Indonesie koffiebonen