Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Arabica en Robusta zijn allebei koffiebonen maar er zit toch een verschil in het soort koffiebonen. Maar wat is dat nou precies?

Wist je dat er meer dan 100 verschillende soorten koffie zijn? Arabica en Robusta bonen zijn slechts twee verschillende soorten koffie, maar het zijn de twee meest verbouwde bonen voor koffieconsumptie. Maar wat is nu het verschil tussen Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen en maakt het echt uit wat voor soort koffie je gebruikt?

Laten we deze twee soorten eens nader bekijken en onderzoeken waarom ze anders en uniek zijn in de wereld van koffie.

Arabica vs Robusta: een snelle introductie

Voordat we verder ingaan op de arabica en robusta koffiebonen, volgt hier wat korte informatie over elk.

De beste koffiebonen - hoe herken je goede kwaliteit?

Arabica koffiebonen zijn meer ovaal en plat van vorm en hebben een zoetere, lichtere, zachtere smaak. Ze hebben ook meer oliën in de bonen zelf, zodat ze meer fruitige, pittige, zoete smaken kunnen bevatten. Arabica bonen zijn goed voor ongeveer 75% van alle koffie op de markt en zijn doorgaans duurder in aanschaf.

Robusta bonen zijn iets kleiner en ronder van vorm en hebben een sterkere, bittere, krachtige smaak. Omdat ze minder oliën bevatten, hebben ze vaak meer natuurlijke, aardse, zwaardere smaken. Ze zijn goed voor 25% van de koffie op de markt en zijn vaak goedkoper dan Arabica bonen.

Planten, teelt en kosten

Arabica koffiebonen wordt algemeen beschouwd als de meest populaire koffie onder de meeste drinkers, vooral omdat de zachtere, lichtere smaak prettiger is voor de meeste mensen om van te genieten. Latijns-Amerika, met name Brazilië, is momenteel de grootste producent van Arabica koffie, met Vietnam voorop in Robusta koffie. Deze bonen worden normaliter op grotere hoogte gekweekt, zijn kwetsbaarder voor ongedierte en zijn over het algemeen moeilijker te bemesten en te oogsten. De planten, die ongeveer 4,5 meter hoog zijn, produceren ook een lagere opbrengst. Hierdoor is er veel meer oogst nodig om de benodigde hoeveelheid koffie te krijgen die nodig is om te zetten.

Robusta koffiebonen zijn minder bekend dan Arabica bonen en worden geconsumeerd vanwege hun meer bittere smaak. Ze worden op een lagere hoogte gekweekt en worden vaak gekweekt op het oostelijk halfrond, in plaatsen als Afrika, Indonesië en Vietnam, waarbij Vietnam de grootste producent van de planten is. Het is veel gemakkelijker te telen en de planten zelf zijn ook minder vatbaar voor plagen en ziekten. Ze worden ongeveer 6 meter hoog en vereisen minder aandacht en zorg dan Arabica koffiebonen planten. Robusta koffie planten produceren ook een hogere opbrengst, waardoor ze efficiënter te telen zijn.

Cafeïne, antioxidanten en suikers

Naast de verschillen tussen de planten en de teelt van deze planten, bevat elke boon verschillende niveaus van mineralen en andere chemische verbindingen.

Robusta bonenZo bevatten Robusta bonen veel meer cafeïne dan de Arabica koffiebonen. Robusta koffiebonen bevatten 2,7% cafeïnegehalte. Vergelijk dat met het 1,5% cafeïnegehalte in Arabica bonen en je zult zien waarom Robusta, met bijna het dubbele van het cafeïnegehalte, op maat is gemaakt voor diegenen die houden van een stevige boost cafeïne in de ochtend.

Het cafeïnegehalte is echter niet het enige verschil. Koffiebonen arabica bevatten 60% meer lipiden en bijna het dubbele van de hoeveelheid natuurlijke suikers in vergelijking met Robusta. Dit kan zeker de smaak van de koffie beïnvloeden, maar daarover later meer.

Velen weten dat koffie over het algemeen veel gezonde antioxidanten bevat, maar niet veel weten dat de hoeveelheid antioxidanten varieert tussen koffiesoorten. Robusta koffiebonen bevatten bijvoorbeeld 7 tot 10% chlorogeenzuur, maar Arabica koffiebonen hebben slechts ongeveer 5,5 tot 8% CGA.

Zoals je kunt zien, verschillen deze koffiesoorten behoorlijk van elkaar, zelfs het verschil in de chemische samenstelling is enorm.

Kosten van de bonen

Op de markt betaal je voor Arabica koffiebonen een veel hogere prijs dan Robusta koffiebonen. Dit komt door hun moeilijkheden om te groeien en te oogsten, en door de grote vraag die ze over de hele wereld hebben.

Waar worden de bonen gebruikt

Als u begint met het lezen van de etiketten van de meeste bonen die u kan vinden, zult u merken dat de meeste Arabica koffie zijn. Veel koffiebranders scheppen zelfs op dat hun bonen 100% Arabica zijn alsof het een eretitel is.

Koffiebonen CappuccinoHoewel Arabica het meest populaire type bonen is dat in koffie wordt gebruikt, betekent dat niet dat Robusta bonen niet hun plaats hebben in de koffiewereld. In veel espressobonen melanges, vooral Italiaanse, vind je een mengeling van zowel Arabica koffiebonen als Robusta koffiebonen. Je kunt ook Robusta bonen vinden die worden gebruikt in koffie met een hoger cafeïnegehalte.

Robusta bonen worden ook bijna uitsluitend gebruikt bij de productie van instantkoffie. Omdat instantkoffie eigenlijk alleen nuttig is voor een cafeïnefixatie en zich niet echt zorgen maakt over smaak, zijn Robusta koffiebonen de eerste keuze.

Smaak

We weten dus dat de meeste mensen de voorkeur geven aan Arabica koffie bonen boven Robusta koffie bonen, maar waarom is dat precies? De realiteit is dat het allemaal neerkomt op smaak.

Robusta koffiebonen smaken vanwege de toegenomen cafeïne en het gebrek aan suikers sterker, bitterder en hebben aardse, nootachtige en houtachtige boventonen. Deze bonen zijn perfect voor espresso en geven veel kracht en smaak aan elke kop koffie.

Arabica bonen hebben de neiging om een veel fruitigere en zoetere smaak te hebben in vergelijking met Robusta, waardoor ze populairder zijn dan Robusta bonen.

Er moet ook worden opgemerkt dat Robusta bonen van echt hoge kwaliteit net zo goed kunnen smaken als Arabica en in sommige gevallen zullen velen er zelfs meer van genieten dan een Arabica bonen van hoge kwaliteit.

Hoewel Robusta koffie bonen vaak de reputatie hebben dat ze van mindere kwaliteit zijn dan Arabica-bonen, is dat echt niet het geval. Ze brengen eigenlijk hun eigen unieke smaken naar de tafel. Hoewel ze meer geschikt zijn voor koffiedrinkers die de voorkeur geven aan een beetje extra cafeïne en een veel sterkere smaak, is het verre van waar om te zeggen dat ze van mindere kwaliteit zijn.

Afsluiting

Beide bonen hebben iets unieks in de wereld te brengen en moeten daarvoor erkend worden. Als je een koffieliefhebber bent en je smaakpapillen wilt uitbreiden, dan is het de moeite waard om beide bonen een kans te geven.

Sleep widget hierheen