Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

Robusta bonen – Wat weet jij daarover?

De robusta boon is een van de twee gewone koffiebonen waar uiteindelijk koffie uit ontstaat. Robusta’s kenmerken zich door hun hogere cafeïnegehalte. Wilt u robusta koffiebonen kopen? Caffè Duo heeft enkele koffiesoorten waarin wij robusta bonen gebruiken. Dit zijn de PremioForza en de Fortuna.

Robusta koffie en zijn geschiedenis

De veerkrachtige koffieplant is hittebestendigheid, heeft een hoge opbrengst en wordt vooral  gewaardeerd om zijn korte rijpingstijd. Hij werd voor het eerst ontdekt in Afrika aan het begin van de 19e eeuw. De geschiedenis gaat dus niet zo ver terug als bij arabica koffie, die al in de 17e eeuw door Nederlandse zeelieden in Indonesië werd gekocht. Tegenwoordig zijn Robusta koffiebonen, naast Arabica koffiebonen, een van de belangrijkste en meest populaire koffiesoorten en dekt ongeveer 40 procent van de wereldwijde vraag. Omdat Robusta koffie erg gevoelig is voor kou en wordt bij voorkeur gekweekt rond de evenaar op lage hoogte. De bijnaam laaglandkoffie heeft hierdoor gekregen.

Robusta bonenRobusta koffiebonen komen voornamelijk voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, tussen de 30e noordelijke en 30e zuidelijke breedtegraad. De belangrijkste producenten zijn Vietnam, Oeganda, Sierra Leone, Angola en Indonesië.

Vooral in Italië en Frankrijk is Robusta koffie erg populair vanwege zijn uitstekende crema en sterke aroma, maar hij wordt veelal beschuldigd van zijn mindere kwaliteit ten opzichte van de Arabica boon.

Het teeltgebied is de troef

Niet alleen de hoge temperatuur- en vochtigheidsbestendigheid maakt Robusta koffie tot een van de meest populaire koffiesoorten. De lage teelthoogtes, tussen de 200 en 600 meter, maken snel en eenvoudig oogsten mogelijk. Een ander voordeel dat hieruit voortkomt, is dat Robusta het contact met de grootste vijand van koffie wordt bespaard: vorst. Arabica koffiebonen daarentegen, die worden geteeld op hoogtes tussen 900 meter en 2000 meter, staan voortdurend bloot aan dit risico. Zelfs korte vorstperiodes kunnen aanzienlijke schade aanrichten en leiden tot aanzienlijke misoogsten of zelfs tot vernietiging van een hele oogst.

Het logische gevolg is dat Robusta koffie aanzienlijk goedkoper dan de Arabica oogst. Arabica koffiebonen zijn duurder om te oogsten doordat deze minder toegankelijk zijn. Door de grotere hoogten is de weg er naartoe langer. Ook is de pesticiden bestrijding bij Robusta koffie nauwelijks nodig. Dat zie je ook direct terug in de prijs. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat de  Robusta koffieboon de reputatie van “goedkope koffie” heeft gekregen.

De kenmerken van Robusta koffie

Robusta bonen 2Vaak wordt Robusta aangeduid als de bittere variant van de twee koffiesoorten. Het is vooral de juiste branding die bij Robusta een onderscheidend aroma en koffiekwaliteit bepaalt. Het brandproces duurt bij de Robusta bonen langer dan bij de Arabica bonen. Dit heeft een doorslaggevend voordeel: het aandeel chlorogeenzuur (dat over het algemeen hoger is in Robusta koffiebonen) wordt sterk verminderd door het langzaam en voorzichtig branden. Voor een bijzonder fijn aroma en een uitgesproken verscheidenheid aan smaaksubtiliteiten moet altijd aandacht worden besteed aan een hoogwaardig brandproces.

Het cafeïnegehalte is bij Robusta koffiebonen duidelijk hoger dan bij Arabica koffiebonen. Waar Arabica met een cafeïnegehalte tussen 1,1 procent en 1,7 procent als milder wordt beschouwd, heeft Robusta een waarde tussen 2 procent en 4,5 procent. Robusta bonen hebben daarom de voorkeur voor het maken van espresso.

Robusta vs Arabica – wat zijn de verschillen?

Op de vraag “Robusta vs Arabica?” verschillen de meningen. Hoewel arabica koffie vooral populair is in Nederland vanwege het zoete aroma, zweren Italianen en Fransen bij de robusta koffie bonen. Om deze reden worden melanges die beide soorten koffie bevatten steeds populairder. Maar afgezien van het groeigebied en het cafeïnegehalte, verschillen de twee rassen voornamelijk op drie andere criteria:

  1. Robusta koffieplantageDe plant

Met 44 chromosomen heeft de arabica plant twee keer zoveel als de Robusta plant. Dit betekent dat de twee soorten significant verschillen in vorm en kleur van de bladeren. De hoogte van de Robusta plant is met tien meter ook beduidend hoger. De arabica plant wordt hier slechts 6 tot 8 meter hoog.

  1. De boon

Voor leken zijn de bonen van beide koffiesoorten moeilijk van elkaar te onderscheiden. Robusta koffie bonen zijn bruin, rond en beduidend kleiner dan arabica koffie bonen, die vooral opvallen door hun lichtgroene kleur en hun s-vormige, gesloten spleet.

  1. Het aroma

Robusta koffie kan zijn diepe groeiregio’s niet verbergen. Het ras heeft een zeer aardse en krachtige smaak, daarom wordt het vaak als bitter ervaren. Arabica koffie daarentegen, de “highland coffee”, wordt gekenmerkt door een zoetige en zachte smaak door de goed geïntegreerde zuren.

Robusta koffie: De garantie voor een perfecte crema

Robusta koffie wordt vaak omschreven als bitterder dan Arabica en licht houtachtig. Het zou een negatieve eigenschap zijn, maar in Italië is dit absoluut niet het geval. De boon wordt hier vooral gewaardeerd vanwege het lage oliegehalte en de daardoor langere houdbaarheid van de crema. Het gedeelte Robusta in de melange van bijna 50 procent is hier niet ongewoon. Geen wonder, want vooral bij espresso is de crema een doorslaggevend kwaliteitskenmerk. Dit is waar het meeste aroma wordt samenkomt.

Vier belangrijke regels voor een goede robustakoffie

Robusta brandenRegel 1: De juiste branding

Correct branden is een doorslaggevend criterium voor goede koffie, omdat de bonen hun aroma’s pas vrijgeven als ze aan directe hitte worden blootgesteld. Hierbij geldt het volgende: aroma’s ontwikkelen zich beter bij langzaam branden dan bij snel branden. Milde temperaturen zorgen voor een fruitige en nootachtige smaak, terwijl hoge temperaturen kunnen leiden tot een licht bittere, soms zelfs zure toon. Naast de keuze van de koffiesoort, moet speciale nadruk worden gelegd op het brandproces.

Regel 2: Koffie is een vers product

Voor koffie gelden dezelfde regels als voor fruit: hoe verser, hoe beter. De vacuümverpakking zorgt voor een langere houdbaarheid, maar ook hier verliezen de bonen hun aroma. Studies tonen aan dat koffie al na negen maanden duidelijk zijn intensiteit heeft verloren. De koffiebonen die door Caffè Duo worden verkocht zijn allen vers gebrand.  

Regel 3: Uw keuze: Zelf malen of al gemalen koffie kopen?

Voorgemalen koffie wordt door koffiekenners afgekeurd. Iedereen die ooit zelf hele koffiebonen heeft gemalen, zal begrijpen waarom. Versgemalen koffie heeft een intens en geurig aroma. Een feit dat ook de smaak en het aroma beïnvloedt. Beide zijn veel minder uitgesproken bij voorgemalen koffie dan bij versgemalen bonen.

Regel 4: De juiste zetmethode

De koffiemachine heeft grote invloed op de smaak van koffie. Hoogwaardige koffiemachines die een krachtige zetgroep hebben en voldoende warm water geven, behalen hier betere resultaten. Vooral koffiedrinkers, die de absolute genotsbeleving verwachten, kunnen niet om een hoogwaardige koffiemachine heen. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee apparaten:

Volautomaten

De volautomatische koffiemachine is een echte allrounder. Met een druk op de knop wordt het water verwarmd, worden de bonen gemalen en wordt de perfecte dosering bepaald. De prijzen van de volautomaten worden steeds gunstiger. Vanaf een paar honderd euro heb je al een perfect systeem voor thuis.

Filtermachines

De klassieke filterkoffie viert in steeds meer huishoudens zijn comeback. En dat ondanks het ontbreken van crema, dat een volautomatische koffiemachine schijnbaar moeiteloos afgeeft. Ben je echter niet bereid om veel geld te investeren in een dure volautomaat, dan kun je met een hoogwaardige Robusta koffie en een klassieke filtermachine voor weinig geld bevredigende resultaten behalen.