Arabica Bonen

De arabica boon is een van de twee meest gebruikte koffiebonen waarvan koffie wordt gemaakt. De kenners zeggen dat de koffie een heerlijke geur, een uitstekend aroma en een onvergetelijke smaak heeft.

Wat maakt Arabica koffie zo bijzonder?

Koffiebonen

Nederlanders staan nog steeds in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld. Een andere drank wordt bijna nooit zo vaak gedronken. Wanneer consumenten gevraagd worden naar de voordelen van koffie, denken ze vaak meteen aan de heerlijke geur, het verwennende aroma en natuurlijk de uitstekende smaak die een heerlijke Arabica koffie vertegenwoordigd.

Koffiebonen: een overzicht van de soorten koffie

Twee variëteiten hebben zich de afgelopen eeuwen op de wereldwijde koffiemarkt gevestigd, die ongeveer 99 procent van de wereldwijde koffiehandel delen. Naast de sterke en volle Robusta, die vanwege zijn intense smaak vooral populair is bij espresso, is er ook Arabica koffie, die een vrij elegant, genuanceerd en evenwichtig aroma heeft. De wereldhandel in koffie bestaat voor ongeveer 60 procent uit Arabica koffie Het is niet ongebruikelijk dat Arabica koffie wordt gemengd met Robusta in een verhouding van 80% arabica en 20% Robusta. Het eindproduct is dat de koffie zowel de voordelen van Arabica koffie als Robusta heeft. Een intens en vol aroma als een evenwichtig en genuanceerd aroma zit er ook in. Beide koffiesoorten worden gemaakt van een andere koffieplant. Arabica koffie wordt ook wel bergkoffie of Javakoffie genoemd en groeit, zoals de naam al doet vermoeden, steeds meer in de hooglanden. De koffieplant komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Ethiopië , vanwaar hij zich in de loop van de tijd heeft verspreid naar de tropische en subtropische streken van de wereld. Tegenwoordig komen de meeste koffiebonen uit Zuid-Amerika , waar Arabica bonen aan het begin van de 19e eeuw over zee arriveerden en zijn triomfantelijke opmars begon. Colombia en Brazilië hebben nu elk jaar de grootste oogsten aan Arabica koffiebonen.

Onderstaand treft u alle 100% arabicakoffiesoorten van Caffè Duo.
UltimoPassioneModestoDecaCosta Rica EstateBrasil Daterra RainforestEthiopie Sidamo EstateGuatemala AntiguaGuatemala Maragogype en de Salvador Pacamara

Arabica koffie: oogsten, verwerken en drogen

De basis voor hoogwaardige Arabica koffie zijn volledig rijpe koffiebessen, die worden geoogst tijdens de hoofdoogstperiode tussen september en december. De naoogst vindt plaats tussen april en juni. Koffie van topkwaliteit wordt met de hand geoogst, de koffieboeren zijn zeer kundig en plukken de kersen pas als ze de perfecte rijpheid hebben bereikt. Voor goedkopere koffie wordt het optimale oogstmoment afgewacht en vervolgens wordt de hele boom mechanisch geoogst door alle koffiebessen van de takken van de boom te strippen met behulp van de stripmethode. Dat scheelt weliswaar tijd, maar de kwaliteit van de bonen is dan ook lager, aangezien slechts sommige koffiebessen volledig rijp zijn. Omdat koffiebessen maar een paar uur kunnen worden bewaard, moeten ze direct na de oogst verder worden verwerkt. Na een sorteerproces worden de koffiebessen in een pers van hun schil en pulp bevrijd. Wat overblijft zijn de waardevolle koffiebonen waarvan later de Arabica koffie wordt gemaakt. Aansluitend worden de bonen minstens 20 uur in een watertank geplaatst. Het vocht verwijdert de laatste resten van de pulp en de slijmerige pectinelaag. Na deze stap worden de hoogwaardige bonen alleen omringd door hun gelige perkamentenhuid en zilveren schil. Nu worden de nog vochtige bonen gelijkmatig verdeeld over grote, vlakke oppervlakken en ongeveer acht tot tien dagen gedroogd. De bonen worden bedekt tijdens de middaghitte en de koele nacht. Aan het einde van het droogproces hebben de koffiebonen nog een restvochtigheid van circa 11,5 procent. Omdat de perkamentenhuid de natuurlijke bescherming van de boon vormt, wordt deze pas direct voor verzending naar Europa samen met delen van de zilverhuid verwijderd.

Caffe Duo

Brandmethoden voor een perfecte Arabica koffie

Koffiebonen branderKoffie is een natuurproduct, wat niets anders betekent dat de perfecte branding in elk brandproces iets verschilt. De traditionele brandmethode is trommelbranden, waarbij de nog relatief smaakloze koffiebonen uit het land van herkomst in de trommel worden geplaatst en vervolgens worden geroosterd door de trommel te draaien onder invloed van warmte. Een vaste brandtemperatuur, die gedurende het gehele brandproces constant wordt gehouden, en de ideale brandtijd zijn bepalend voor het perfect branden van Arabica koffie. Afhankelijk van de samenstelling van deze twee componenten krijgt de Arabica koffie tijdens het branden tot op zekere hoogte aroma. De uitdaging is om precies dit punt te bereiken, want net zoals de bonen aroma krijgen van het brandproces, verliezen ze weer aroma wanneer dit punt wordt overschreden. Om het exacte punt te bepalen, kan de koffiebrander een reageerbuis gebruiken om een kleine hoeveelheid bonen uit de trommel te halen en de voortgang van het branden te controleren. Deze brandmethode is te tijdrovend en duur. Koffie bedoeld voor de supermarkt wordt slechts circa vijf minuten shock-gebrand bij een temperatuur tot 800 graden Celsius. Dit betekent dat de koffie bittere smaken bevat die het aroma van het product aantasten. Het is niet ongebruikelijk dat consumenten teleurgesteld zijn over de smaak van shock-roasted bonen en nauwelijks weten hoe koffie kan smaken. Kies je voor zachter gebrande Arabica bonen van Caffè Duo dan is de teleurstelling vaak snel verdwenen.


De bereiding van Arabica koffie

Koffiebonen CappuccinoDe bereiding van een perfecte Arabica koffie is een wetenschap op zich en is sterk afhankelijk van de voorkeuren van de klant. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste boon. Er zijn talloze verschillende smaken op de markt die worden beïnvloed door verschillende brandprocessen, temperaturen en tijd. De mix van bonen heeft ook invloed op de latere smaak van het eindproduct. De perfecte Arabica koffie moet direct voor consumptie vers worden gemalen, omdat er dan meer aromacomponenten in het poeder zitten en de koffie gewoon beter smaakt. Als je graag sterke koffie drinkt, is een filterdrager een aanrader. Bij deze apparaten wordt het kokende water onder hoge druk door het koffiepoeder geperst, wat resulteert in een intens en vol koffiearoma. Vergelijkbare machines zijn kleine espressopotten waarin het koffiepoeder op een tussenniveau wordt ingeschonken en water op het lagere niveau. De kan wordt vervolgens op het fornuis geplaatst en verwarmd totdat het kokende water uiteindelijk van onderaf door de zeef met koffie wordt geduwd. Zeer geliefd zijn ook de volautomaten die de meeste klanten van Caffè Duo hebben. Met een druk op de knop heeft u dan een heerlijke koffie klaarstaan.

Opslag van Arabica koffie

Net als wijn heeft Arabica koffie ongeveer duizend aromacomponenten. Om ervoor te zorgen dat deze niet verloren gaan, moet de koffie bijzonder zorgvuldig worden verpakt en bewaard. Om een juiste smaakbeleving te ervaren, mag de koffie pas vlak voor consumptie worden gemalen. Wil je van een lekkere koffie genieten, dan moet je bij het bewaren rekening houden met de volgende aspecten om het aroma van de koffie zo lang mogelijk te behouden:

  • Laat de koffiebonen niet te lang in contact komen met zuurstof
  • Bewaar de koffie zo koel mogelijk (maar liefst niet in de koelkast)
  • Vermijd direct zonlicht op de koffiebonen

Als je let op deze basisprincipes bij het opslaan zal na het openen van de verpakking nog zes weken kunnen genieten van een hoogwaardig product. Daarna zal de kwaliteit van de boon afnemen. De aroma’s worden minder.