Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

De dag beginnen zonder koffie of cappuccino simpelweg ondenkbaar voor veel mensen. Steeds meer koffiekenners zweren bij de bereiding in volautomatische koffiemachines. Het biedt u een bijzonder vol aroma en een verscheidenheid aan koffievarianten. De beste volautomatische machine heeft echter geen zin als de koffiebonen die u in de bovenkant van het systeem schudt van slechte kwaliteit zijn. Maar hoe kan de kwaliteit van koffiebonen worden herkend? En wat zijn de eisen voor een goede bonenkwaliteit?

Soort bonen: Arabica of Robusta

Als het om de kwaliteit van koffiebonen gaat, is de eerste vraag het type, want koffiebonen zijn zeker niet hetzelfde als koffiebonen. In feite zijn er ongeveer 40 verschillende soorten die op koffieplantages over de hele wereld worden verbouwd. Met een aandeel van circa 60 procent is de Arabica boon de meest gebruikte koffieboon . Het wordt beschouwd als een bijzonder fijne koffieboon, hoewel slechts een fractie van de geproduceerde bonen van hoge kwaliteit is.

Als op het etiket van de verpakking “100% Arabica” staat, betekent dit niet automatisch dat de koffiebonen gegarandeerd van hoge kwaliteit zijn. Aan de andere kant bestaan bijna alle koffies van topkwaliteit uitsluitend uit Arabica bonen. Deze worden gekenmerkt door een lager cafeïnegehalte en fijnere smaaknuances dan andere soorten bonen. Ze worden onder meer geteeld in Brazilië, Colombia en Midden-Amerika .

Het op een na belangrijkste ras is de Robusta boon  met een wereldmarktaandeel van circa 30 procent. In vergelijking met de Arabica boon is de Robusta boon, zoals de naam al doet vermoeden, beduidend robuuster en beter bestand tegen invloeden van buitenaf zoals klimaat en ziektes. Het is bijvoorbeeld beter bestand tegen hoge luchtvochtigheid, is hittebestendiger en minder vatbaar voor ziekten.

Daarnaast kenmerkt de Robusta koffieboon zich door een snellere groei dan de Arabica boon en draagt het meer fruit, dat ook sneller rijpt. Ideale klimatologische omstandigheden voor de Robusta boon zijn te vinden in West-Afrika en Zuidoost-Azië. Het grootste deel van de Robusta koffie wordt geproduceerd en geëxporteerd in Vietnam (vanaf 2015). Door het beduidend hogere cafeïnegehalte van 2 tot 4 procent en de wat bittere maar vollere smaak worden Robusta bonen vaak gebruikt om espresso te bereiden .

Teeltgebied: hooglanden of laaglanden

Ook het teeltgebied waarin ze telen heeft invloed op de kwaliteit van de koffiebonen. Dit betekent niet noodzakelijk het land waar de plantage zich bevindt, maar eerder de hoogte van het gebied waarin de koffieplanten groeien. Bonen die op grotere hoogte groeien, worden hooglandkoffie genoemd. Aan de andere kant, als de bonen uit lager gelegen gebieden komen, staan ze bekend als laaglandkoffie. Als vuistregel geldt dat hoogland koffie moet worden beoordeeld als van hogere kwaliteit dan laagland koffie. Dit komt doordat de koffiebonen op grotere hoogte langzamer rijpen en dus tijd hebben om meer en fijnere aroma’s te ontwikkelen.

In feite zijn er verschillen tussen de soorten bonen waar ze worden verbouwd. Arabica bonen groeien traditioneel op een hoogte van 600 tot 1.200 meter, terwijl de teeltgebieden voor Robusta bonen meestal 300 tot 800 meter zijn. Dit is ook een reden waarom de kwaliteit van Arabica bonen meestal hoger wordt gewaardeerd dan die van Robusta bonen.

De aard van de bodem heeft ook invloed op of een koffieboon van goede kwaliteit is of niet. Sommige landen bieden ideale omstandigheden voor de beste koffiebonen vanwege hun speciale bodemeigenschappen. Deskundigen noemen als voorbeelden koffie uit Brazilië, Costa Rica of Guatemala. Uiteindelijk is het een combinatie van hoogte, bodemgesteldheid, klimaat en verzorging die een goede koffieboon maakt.

Het branden van de koffiebonen is ook belangrijk

Naast de herkomst is ook de branding een doorslaggevende factor bij wel of niet voldoen van een koffieboon aan de hoge kwaliteitsnormen. Koffiebranders gebruiken verschillende processen die de kwaliteit en smaak van de koffiebonen beïnvloeden. Langdurige brandprocessen hebben als voordeel dat de koffie zijn irriterende stoffen verliest. Het resultaat: de koffie wordt zachter, maar heeft toch een kenmerkend aroma.

De prijs van de koffieboon

Kwaliteit heeft zijn prijs. Deze uitspraak geldt met name voor koffie. Caffè Duo levert géén volautomatische koffie machines, alleen koffie. Koffiebonen of gemalen koffie tegen zeer scherpe prijzen. Enkele goede leveranciers van volautomatische koffiemachines zijn: Jura, DeLonghi, Melitta, Siemens, Krups, Saeco of Philips.

Zo blijft de kwaliteit behouden

Om de kwaliteit van koffiebonen van hoge kwaliteit te behouden, is het belangrijk om ze zorgvuldig te behandelen na de oogst en totdat de koffie is bereid. De verwerking van de koffiebonen, het transport ervan en niet in de laatste plaats het type verpakking en opslag van de bonen hebben ook invloed op de kwaliteit en smaak van de bonen.

Over verpakking gesproken: de ideale verpakking voor koffiebonen is voorzien van een ontgassingsklep. Dit ventiel laat de CO2 in de bonen ontsnappen uit de verpakking zonder dat de bonen in contact komen met zuurstof. Dit laatste kan leiden tot oxidatie, wat gepaard gaat met verlies van smaak en kwaliteit. Om dit te voorkomen, moeten de koffiebonen ook goed worden bewaard. Caffè Duo raadt een reukloze en droge plaats aan waar noch de temperatuur noch de luchtvochtigheid aan sterke schommelingen onderhevig is. De koffiebonen mogen in geen geval in de koelkast worden bewaard. Dit omdat geuren uit de koelkast de smaak van de koffie kan beïnvloeden.  Eenmaal geopend is het raadzaam om de koffie binnen een tot twee maanden te gebruiken.

Samenvattend:

  • De hoogte van het teeltoppervlak, de bodemkwaliteit en de verzorging van de planten zijn bepalend voor de bonenkwaliteit .
  • Arabica bonen worden op grote hoogte geteeld, groeien langzamer en worden daarom als kwalitatief beter beschouwd.
  • Hoogland koffies zijn een teken van een goede bonenkwaliteit.
  • Het branden heeft ook een impact op de kwaliteit: bonen die langdurig worden gebrand, worden als bijzonder smakelijk beschouwd.
  • Het branden van de koffie mag niet te lang geleden zijn. De koffiebonen van Caffè Duo zijn allen vers gebrand. Dit betekend dat de bonen die u geleverd krijgt niet langer dan drie weken geleden gebrand zijn.
  • Caffè Duo levert een top kwaliteit koffie tegen zeer scherpe prijzen.
  • Bewaar de koffiebonen niet in de koelkast. Koffiebonen kun je het beste bewaren op een droge plaats bij dezelfde temperatuur zodat het aroma behouden blijft.