Wat is een espresso de Italiaanse klassieker

Espresso is een koffiebereiding die rond 1900 is uitgevonden in de stad Milaan in Italië. Heet water wordt onder hoge druk door zeer fijngemalen koffie geperst. Hiervoor worden vooral donker gebrande koffiebonen gebruikt.

Wat is een espresso?

Wie denkt dat er in een espresso veel meer cafeïne zit dan in een kopje filterkoffie heeft het mis. Door de sterke branding van de speciale koffiebonen bevat het koffiedik minder cafeïne dan gewone koffie. Omdat er bij de bereiding van espresso echter veel minder water wordt gebruikt dan bij conventionele koffie, is de concentratie cafeïne daarin hoger.

Het bereidingsproces leidt tot een zeer geconcentreerde koffie met een dikke, notenbruine schuimlaag, de zogenaamde “crema”. Als je de voorkeur geeft aan koffie, maar in kleinere porties, moet je het een keer proberen.

Met een consumptie per hoofd van de bevolking van 260 liter per jaar in Nederland, is koffie met zijn verschillende bereidingswijzen de meest gedronken drank!

Perfecte espresso uit de halfautomaat (ook wel pistonmachine)

Gebruik altijd verse, hele koffiebonen en maal ze met een zeer fijne maling. Voor een kopje espresso is minimaal 7 tot 9 gram gemalen koffie nodig , wat overeenkomt met een volle eetlepel. Als je van een bijzonder sterke espresso houdt, kun je er tot 16 gram gemalen koffie voor gebruiken.

Nu is het zaak om het koffiedik gelijkmatig in de filterhouder te verdelen en het koffiedik op alle punten stevig tegen de zeefbodem aan te drukken met een zogenaamde stempelachtige “ tamper ”. Dit doe je omdat het water altijd de snelste weg door de espressomaling zoekt en waardevolle aroma’s verloren gaan als het te snel doorstroomt. De espresso kan zijn volle aroma alleen ontwikkelen door de gemalen koffie stevig en gelijkmatig te persen.

Je klemt de gevulde filterhouder in de halfautomaat en laat de machine de rest doen. Het duurt enkele seconden voordat het kokende water de ruimte tussen de zeef en de gemalen koffie heeft gevuld. Dit wordt “pre-infusie” genoemd. Wanneer deze ruimtes volledig gevuld zijn, wordt het inkomende water met een druk van 9 bar door het espressopoeder geperst . De romige, gevlekte, dik ogende espresso is klaar.

Zodra de espressostraal licht en waterig wordt, moet de machine worden uitgeschakeld, want dan zijn alle waardevolle aroma’s al vrijgelaten uit de espressomaling, een verdere watertoevoer zou het alleen maar verdunnen. De optimale zettijd voor een ‘enkele espresso’ ligt meestal tussen de 25 en 30 seconden. Wanneer men tegenwoordig over een espressomachine spreekt, betekent dit meestal een halfautomaat of een pistonmachine.

En hoe zit het met de bereiding in een klassieke espressomachine?

De klassieker onder de espressopotten is de “Moka Express”, uitgevonden door Alfonso Bialetti in 1933 , een tweedelige aluminium kan met een zeefinzet en een plastic handvat dat vandaag de dag nog in veel huishoudens terug te vinden is. En hoewel deze espressomachine, in Italië “Caffettiera” genaamd, de naam “Espresso” draagt, is hij minder geschikt voor het bereiden van espresso. Omdat deze mechanische kan zonder pompmechanisme de vereiste druk niet kan bereiken en de temperatuur te hoog is, is hij alleen geschikt voor het zetten van koffie maar niet voor espresso.

Probeer de meest populaire espresso’s van Caffè Duo

Hoeveel water gebruik je voor een espresso en hoe wordt deze geserveerd?

In de regel wordt deze koffie alleen geserveerd in zeer kleine, veelal voorverwarmde kopjes of dubbelwandige dikke glazen. Als het betreffende kopje niet is voorverwarmd, koelt de koffie erin snel af. Vooral na een stevige maaltijd wordt het vaak gedronken. Het kan zowel gezoet als ongezoet worden gedronken. Klassiek wordt het echter zonder melk of room gedronken en wordt er meestal een glas water bij geserveerd. De meeste mensen drinken espresso in Zuid-Europa, bij voorkeur in Italië, Spanje en Portugal.

In de regel mag slechts 25 ml – 30 ml kokend water worden gebruikt voor een klein kopje koffie. Het kan worden verfijnd met grappa, anijs- of sinaasappellikeur, cognac, een bolletje ijs, met chocolade of cacao, een paar druppels melk, gecondenseerde melk of slagroom. De espresso kan ook in een glas met ijsblokjes en een schijfje citroen geschonken worden en daarna gedronken worden. Afhankelijk van het land wordt het ook geserveerd met verschillende siropen. Creativiteit kent dus geen grenzen. Wilt u meer informatie over andere zetmethoden? Kies dan voor een van onderstaande koffiesoorten:

Interessante feiten over de espressoboon

Voor een espresso worden zowel Arabica als Robusta koffiebonen gebruikt. Een iets hoger aandeel Robusta bonen heeft de voorkeur. Ze creëren de typische “zwaarte” die voor veel meer crema zorgt, hoewel de Arabica bonen als aromatischer worden beschouwd.

In ieder geval heeft deze koffie langere en donkerdere gebrande melanges nodig. Dit heeft als voordeel dat de koffiebonen meer van hun cafeïnezuur verliezen. Dit is zo belangrijk omdat de bereidingswijze, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoge druk en stoom, anders de zuren uit het koffiedik te snel zou oplossen. Het zou onaangenaam zuur smaken bij kortere en lichtere koffiebrandingen. Hetzelfde geldt ook voor espresso gemaakt met licht gemalen koffie.

Conclusie

Doorslaggevend voor het succes van een heerlijke, echte espresso zijn:

  • de selectie en kwaliteit van de koffiebonen en hun donkere branding
  • de juiste hoeveelheid koffiemaling
  • de correct ingestelde, fijne maalgraad
  • een goede espressomachine
  • het drukbestendig “tampen” van het koffiedik in de zeef
  • de temperatuur en druk van het water en bijpassende, voorverwarmde espressokopjes!