Wat is een Caffè Lungo en hoe maak je hem perfect klaar?

Wat is een Caffè Lungo en hoe maak je hem perfect klaar? Ontdek het in dit artikel!

Iedereen die van de Italiaanse koffie houdt, zal ook de Caffè Lungo waarderen. Deze typisch Italiaanse bereiding is qua traditie ongeveer gelijk aan die van de Nederlandse filterkoffie, maar heeft beduidend meer aroma’s en smaakvariaties. Een lungo is een klassieke espresso, die echter met aanzienlijk meer water wordt bereid. Dit verlengt enerzijds de verwerkingstijd in de espressomachine en prikkelt zo andere aroma’s uit de koffiebonen. De koffiebereiding wordt onder andere direct gedronken, maar vormt ook de basis van andere populaire koffiespecialiteiten zoals de latte macchiato.

Wat is een Caffè Lungo en wat maakt hem zo bijzonder?

Vraagt u zich af wat een Caffè Lungo zou moeten zijn? Lungo betekent “lang” in het Italiaans, een lungo is dan ook een uitgebreide espresso. Zo’n drankje is erg populair bij een grote verscheidenheid aan gelegenheden.

Wie houdt van de intense en tegelijkertijd diverse smaak van een goede espresso, beleeft vaak echte verrassingen bij een lungo. Door de langere zettijd in de espressomachine kunnen volledig nieuwe en onontdekte aroma’s uit de koffieboon of het koffiedik worden gehaald. Niet elke koffie die als espresso aromatisch en lekker is, is dus ook geschikt voor een lungo in klassieke zin.

De aroma’s die uit dit proces voortkomen, moeten weten hoe ze aan de smaak van de fijnproever moeten voldoen. Daarom kan het belangrijk zijn om een dergelijke bereiding te testen met verschillende soorten koffie die gespecialiseerd zijn voor dit soort koffiegenot; het doel is hier om de individueel geschikte koffiemelange van Caffè Duo te vinden.

Maar net als een goede espresso biedt een lungo ook een volle en mooi glanzende crema. De juiste combinatie van espressomachine, verwerking en bonenkwaliteit zorgt voor een perfect kopje lungo. Dit is buitengewoon wijdverbreid in Italië.

Niet alleen in Italië in geliefd

In ieder geval sinds de komst van de vele gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog is de Italiaanse koffietraditie in Nederland steeds populairder geworden. Ook al werd de klassieke Nederlandse filterkoffie jarenlang beschouwd als de maatstaf voor alle dingen, een klassieke espresso na het eten was een welkome afwisseling. Het is dan ook niet gek dat de Caffè Lungo ook bij veel Nederlanders steeds populairder is geworden. Dit was voornamelijk te wijten aan het feit dat er meer aromatische dranken geproduceerd konden worden zonder het cafeïnegehalte te verhogen. De hoeveelheid gemalen koffie blijft immers gelijk, ook als de hoeveelheid water wordt verhoogd. 

De juiste bereiding van de Caffè Lungo

Zelfs als puristen het misschien niet eens zijn, zijn er nog steeds twee manieren van bereiding. Heb je bijvoorbeeld een Nespresso-apparaat, dan pas je op veel plekken de hoeveelheid water eenvoudig aan. Ook andere volautomatische koffiemachines en espressomachines laten een exacte specificatie en dosering van de hoeveelheid water toe. Dit betekent dat je de Lungo-koffie dienovereenkomstig kunt doseren. Als u bijvoorbeeld 7 g gemalen koffie en 30 ml water per kopje neemt voor een klassieke espresso, krijgt u een lungo als de hoeveelheid water verdubbeld is, d.w.z. 60 ml water, voor dezelfde hoeveelheid koffie.

Robusta branden

Bij het bereiden van de lungo zijn echter, zoals bij veel dingen, persoonlijke voorkeuren en smaak het belangrijkste. Veel mensen horen waarschijnlijk lungo in verband met de ristretto. De ristretto is het tegenovergestelde van de lungo. Dit wordt bereikt door de hoeveelheid water te verminderen en lijkt qua crema en romigheid erg op mokka.

Heb je echter geen koffie- of espressomachine, dan kun je terugvallen op de tweede optie. Met deze bereidingswijze verleng je de klassieke espresso pas na de machine met de juiste hoeveelheid heet water. Deze variant wordt geen lungo genoemd, maar de zogenaamde Caffè Americano . De Americano smaakt meestal iets milder dan een lungo. Bij sommige bonen is het verzwakte aroma zeker een voordeel. Want door de langere tijd in de machine en het langere zetproces kan een lungo snel 

bitter worden, als de bonen niet geschikt zijn voor dit soort bereiding. De tweede bereidingsvariant kan hierbij helpen.

Welke bonen hebben de voorkeur?

Zowel Arabica- als Robusta-bonen kunnen worden gebruikt voor een lungo. Het hangt vooral van de kwaliteit van de bonen af of ze een dergelijke bereidingswijze kunnen overleven zonder smaakveranderingen. De Robusta bonen zijn doorgaans wat zuiniger en geduldiger en gaan bijzonder goed om met de wisselende bereidingstijden. Maar zelfs zeer goede Arabica bonen uit verschillende delen van de wereld kunnen verwerkt worden tot een heerlijke Caffè Lungo. Het is in ieder geval belangrijk om je een weg te banen door verschillende bonen en landen van herkomst en streken om de juiste en ideale boon voor je eigen smaak te vinden.

Dan wordt de Lungo een beleving waar je met al je zintuigen van kunt genieten. Naast de soorten bonen speelt natuurlijk ook het water een doorslaggevende rol. Net als bij espresso moet het water zo vers mogelijk zijn en niet muf. Stel indien mogelijk de optimale waterhardheid in van 7 – 8 ° dH met behulp van het waterfilter. Dit is vooral belangrijk als de lungo op de klassieke manier moet worden bereid. Hier heeft het water meer tijd om in contact te komen met het koffiepoeder en dus ook om zijn eigen smaak over te brengen op het eindproduct. En daar zijn noch Arabica- noch Robustabonen dol op.

Welke drankjes kunnen worden ontworpen op basis van Lungo

Wie wil genieten van “La Dolce Vita”, wordt goed bediend met een Lungo-koffie. Gebruik ongeveer 60 ml vers water voor 7 g koffie en geniet van een echte Italiaanse koffieklassieker. Deze koffie kan ook worden gebruikt om verschillende andere dranken en etenswaren te bereiden. Veel koks gebruiken de lungo bijvoorbeeld om een tiramisu te bereiden, omdat de iets minder intense lungo veel gemakkelijker te portioneren en te verdelen is. Ook een latte macchiato of een cappuccino profiteren van het veel meer ronde aroma van zo’n bereiding.

Iedereen die over de juiste machines beschikt om een ristretto of lungo te kunnen maken, moet dit plezier niet missen. Met weinig inspanning per kopje kan een drank worden gecreëerd die in zijn verscheidenheid aan smaken de normale koffie ver achter zich laat. Arabica en Robusta bonen die voor Caffè Lungo zijn geoptimaliseerd voor de bereiding en bieden een rondere bereiding zelfs bij de wat langere zettijd in de machines en bovenal slechts matig bitter genieten. Bied uw gasten uitzicht op La Dolce Vita en serveer een echte koffiespecialiteit, die zich kenmerkt door zijn smaak en unieke crema. Een lungo hoort bij de Italiaanse manier van leven en betekent tegelijkertijd ontspanning en genieten.