Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

Wat is een Cappuccino?

Bijna geen enkele Italiaanse warme drank is in Nederland zo populair als de cappuccino. Misschien komt de kleine Italiaan met een schuimkraag voor sommigen misschien wat ouderwets over in het tijdperk van latte macchiato, flat white en cold brew. Maar ook al is cappuccino misschien niet zo trendy als andere trendy drankjes, het is nog steeds een bestseller. Of het nu in het Italiaanse café om de hoek is, bij de wereldwijde coffeeshopketen of in een gezellige sfeer op het terras in het oma’s café: Cappuccino is erg populair in Nederland. En velen bereiden het ook graag thuis.

Daarom gaan we cappuccino onder de loep nemen en de belangrijkste vragen doorgronden: wie heeft cappuccino uitgevonden en waar komt de naam vandaan? Waar gaat de koffiedrank eigenlijk over? En hoe bereid je die het beste? De antwoorden vind je hier.

Cappuccino: zijn oorsprong en geschiedenis

Cappuccino is een warme drank die cafeïne bevat. Om precies te zijn, het is een mengsel van espresso, warme melk en luchtig melkschuim. Meestal wordt cappuccino gedronken in een porseleinen kopje.

Waar komt de naam “cappuccino” vandaan?

Het is misschien wel de meest populaire exportproduct van Italië. Maar heb je je ooit afgevraagd wat ‘cappuccino’ eigenlijk betekent? Het woord zelf is een stuk ouder is dan de cafeïne houdende warme drank zelf en eigenlijk een kledingstuk of accessoire beschrijft. Het woord “cappuccino” komt in ieder geval uit het Italiaans en misschien kun je al raden wat het betekent?

Cappuccino betekent niets meer dan “kleine kap”. En het waren precies deze kappen die rond de 16e eeuw door een bepaalde groep Franciscaner monniken in het laatmiddeleeuwse Italië werden gedragen – waaruit de Kapucijnenorde werd gevormd.

Cappuccino: Van het klooster naar een koffiedrankje

Je vraagt je vast af wat Italiaanse monniken met koffie te maken hebben. De broeders staan er immers meer om bekend dat ze liever bier brouwen dan koffie drinken. Om de kapucijner monniken als de uitvinder van de cappuccino te bestempelen zou verkeerd zijn. Toch zijn ze er indirect verantwoordelijk voor dat de populaire koffiedrank zijn naam kreeg.

Er wordt gezegd dat het woord “cappuccino” pas sinds het midden van de jaren vijftig niet langer geassocieerd werd met alleen een monnik, maar vooral met de speciale koffie gemaakt van espresso en melk. Rond die tijd zou iemand spontaan de naam cappuccino hebben uitgevonden toen hij een koffiedrank van dezelfde soort voor zich had – omdat de opgeschuimde melkdop op de koffie hem veel deed denken aan de gewaden van de Kapucijner monniken. Een stadslegende of ware geschiedschrijving? Niemand kan het precies zeggen. Het enige dat zeker is, is dat de naam “cappuccino” sindsdien overal ter wereld gemeengoed is geworden. Geruchten zeggen zelfs dat het eigenlijk een kapucijner monnik was die cappuccino heeft uitgevonden. Broeder Marco D’Aviano zou de drank in de 17e eeuw hebben uitgevonden.

Cappuccino versus andere koffiespecialiteiten

Cappuccino is een van de koffiespecialiteiten met melk. Net als een latte macchiato bestaat deze eigenlijk voor een derde uit espresso, melk en opgeschuimde melk. De lagen in de latte macchiato zijn echter veel uitgesprokener omdat de melk veel sterker wordt opgeschuimd: eerst melk, dan espresso, dan stijf melkschuim. Voor een cappuccino daarentegen wil je middelhard melkschuim dat zich bij het schenken vermengt met de espresso en een kap vormt bovenop het kopje. Je zou dus kunnen zeggen dat cappuccino meer lijkt op een mengsel van 1/3 espresso en 2/3 melk-melkschuim.

Het melkschuim bij de Australian Flat White is nog fijner dan bij de cappuccino: Bij de “Flat White” 2/3 espresso is er 1/3 “Microfoam” dat gelijk met het kopje loopt en geen kap vormt. Weinig barista’s kunnen tegen dit bijzonder romige melkschuim. Het heeft één nadeel: Latte Art werkt er niet zo goed mee als op de cappuccino met het stevigere schuim.

De bereiding van melkkoffie of café au lait is veel eenvoudiger: hier zijn koffie in plaats van espresso en melk in gelijke delen, d.w.z. half half. Een melkschuimkap hoort eigenlijk niet bij de melkkoffie, en de koffiemelkdrank wordt geserveerd in grote koppen.

 

Zo hoort de perfecte cappuccino eruit te zien

De meesten bestellen hun cappuccino gemakkelijk in het café. Daar is het vooral mooi om naar te kijken met de fijne patronen in het melkschuim. Maar ook thuis is het niet eenvoudig om een perfecte cappuccino te bereiden, maar ook geen hogere wiskunde. Zeker met de volgende tips!

De drie basis ingrediënten voor een goede cappuccino

Zoals zoveel in de Italiaanse keuken, bestaat cappuccino uit slechts drie basis ingrediënten. Maar ze moeten natuurlijk wel van bijzonder goede kwaliteit zijn!

Als eerste en belangrijkste moet je een perfecte espresso maken. De beste manier om dit te krijgen is met koffiebonen van Caffè Duo. Het is belangrijk dat je echt voor een espressobranding kiest, want die smaakt veel sterker dan een filterbranding – en deze smaakkracht is bij cappuccino belangrijk om het hoge melkgehalte te kunnen weerstaan. Alle melanges van Caffè Duo hebben een espressobranding.

Het tweede ingrediënt voor je cappuccino is melk. De meeste koffiedrinkers gebruiken volle of magere melk. De basisregel: hoe hoger het eiwit- en vetgehalte, hoe beter het kan worden opgeschuimd en hoe stabieler het melkschuim. Voor melk met een laag vetgehalte moet je dus wat langer opschuimen.

En dan heb je alleen nog water nodig! Kraanwater is prima, maar je kunt het filteren met een waterfilter voordat je het gebruikt. Dit verwijdert kalkaanslag, maakt het lekkerder en beschermt je espressomachine. Mocht je het water niet willen filteren dan kunt u altijd overwegen om een HappyDrops waterontharder te installeren.