Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

Zonder de juiste koffiebonen kan zelfs de beste machine met zijn barista nauwelijks goede koffie zetten . Met een paar tips kun je vers gezette koffie maken, zodat je er optimaal van kunt genieten.

Koffiebonen: ervaar de verscheidenheid aan variëteiten

Om de juiste en smaakvolste koffie te kopen, moet je veel weten. Twee koffiesoorten bepalen de wereldmarkt: Arabica en RobustaArabica bonen bieden een fijn samenspel van zuurgraad en aangename smaaknuances, die mooi in evenwicht zijn tussen mild en sterk. Ze zijn bijzonder geschikt voor filterkoffie. Robusta bonen zijn beduidend intenser en bevatten meer cafeïne en produceren, mits goed bereid, een stabiele, elegante crema. 

Wereldwijd zijn er ongeveer 80 landen actief in de koffieteelt. Er zijn echter maar een paar belangrijke plaatsen van herkomst die koffiekenners nauwkeurig kunnen onderscheiden. Brazilië, Vietnam en Indonesië komen als beste uit de bus, gevolgd door Colombia, Ethiopië en Peru.

 • Braziliaanse koffie is het meeste verkocht omdat de zachte smaak veel fijnproevers overtuigt en in grote hoeveelheden wordt verbouwd.
 • Veel robusta bonen komen uit Vietnam. Fijne oogsten, die typisch naar chocolade en cacao smaken, gaan schuil tussen de veelal gemiddelde kwaliteit.
 • Indonesische koffie is iets heel bijzonders: het heeft bijna geen zuurgraad, maar is toch niet te mild en bederft met een mix van een pittige afdronk en een aardse basisnoot.

Fijnproevers zweren ook bij enkele rariteiten die koffiegenot in zijn puurste vorm vertegenwoordigen:

  • De Hawaii Kona groeit op zonnig vulkanisch gesteente en staat bekend om zijn zachte fruitigheid.
  • De Australia Skybury-koffiebonen zijn nootachtig en chocoladeachtig.
  • Jamaica Blue Mountain wordt beschouwd als de beste bonenvariëteit. Ze worden gekenmerkt door een fijn, zacht aroma en een laag cafeïnegehalte.
  • De Kopi Luwak uit Indonesië is zeer zeldzaam omdat hij op een heel bijzondere manier verfijnd is: kruipende katten eten de koffiebessen en scheiden ze vervolgens onverteerd uit. De natuurlijk gefermenteerde koffiebonen geven een zeer milde, zoete koffie.

INFO: Koffie is eigenlijk geen boon, maar een steenvrucht – en dus verwant aan de kers.

De juiste keuze

Niet alleen het type boon is doorslaggevend. De juiste verwerking van koffiebonen bepaalt de kwaliteit van de afgewerkte koffie. Het begint met de

 • Oogst: Koffiebessen moeten worden geoogst als ze rijp zijn. Onrijpe of overrijpe vruchten bederven de kwaliteit van hele partijen. Daarom worden koffies van topkwaliteit uitsluitend met de hand geoogst.
  Hierna volgt het…
 • Drogen: Koffiebonen moeten in alle rust volledig drogen. De inspanning is enorm, maar het is het waard.
  Een andere belangrijke stap is het…
 • Melangeren: Verschillende soorten bonen worden gemengd door ervaren koffiebranders. De sterke punten van de ene boon compenseren de zwakker punten van de andere boon. Zo krijg je een constante topkwaliteit.
  En tot slot het…
 • Branden: Alleen het zorgvuldig vervaardigde, langzame en zachte brandproces ontsluit alle aroma’s van een perfecte koffie.

Koop koffiebonen van topkwaliteit

U zou graag koffie willen kopen, maar door het brede assortiment aan koffiebonen zie je door de bomen het bos niet meer. Welke boon moet je nou kiezen?  Er zijn enkele algemene factoren waarmee bij productie en verwerking rekening gehouden kan worden.
Hier is een korte overzicht voor topkwaliteit:

Zorg bij de oogstKoffiebonen kopen 3x
Koffie kan alleen aromatisch zijn als de koffiebessen bij het oogsten precies rijp zijn. Ze moeten zoet en felrood zijn als ze met de hand worden geplukt. Alleen mensen kunnen ervoor zorgen dat er geen onrijpe, zure koffiebessen of zelfs rotte exemplaren verder worden verwerkt. Machines kunnen dit nauwelijks.

Gelijkmatig drogen 
Als de koffiebonen langzaam en gelijkmatig drogen, kunnen ze worden verwerkt tot hoogwaardige melanges of hoogwaardige single origin-koffies. Ze moeten worden gedraaid en beschermd tegen hitte, vocht en andere invloeden. Dat kost tijd en moeite.

De mix van variëteiten maakt het verschil
Hoewel raszuiverheid beslist een kwaliteitskenmerk is, tonen ervaren koffiebranders al hun kunde met speciale mengverhoudingen: ze halen de voordelen van elke koffievariant op zo’n manier eruit dat er unieke, ronde smaakervaringen ontstaan. Met andere woorden: zelfs simpele varianten geven een koffie de finishing touch in de juiste verhoudingen.

Het branden moet kloppenKoffiebonen Kopen 4x
Het branden bepaalt ook de kwaliteit van het eindproduct. Het hangt af van het type boon en het gewenste eindproduct, maar ook van de melange en het smaakdoel, van mild tot intens.

Goede koffie kost tijd
Hoe zachter en langzamer het brandproces, hoe beter de aroma’s in de koffie worden opgesloten. Hier bieden traditionele ambachtelijke bedrijven vaak de beste kwaliteit.

Koffie kopen bij Caffè Duo
In het Caffè Duo assortiment kunt u koffiebonen van de hoogste kwaliteit kopen.  Koffiebonen, vooral geschikt voor de bereiding met volautomatische koffiemachines, om bijvoorbeeld een espresso te maken met een uitstekende crema, zitten zeker in het assortiment. Verschillende verpakkingsgroottes tot 1 kilogram, talrijke klantenbeoordelingen en gratis levering vanaf een bestelwaarde van 50 EURO maken het kopen van koffiebonen bijzonder gemakkelijk.

Hele of gemalen koffiebonen kopen?

Als het gaat om de vraag of koffie als poeder of hele bonen moet worden gekocht, zijn kenners het erover eens: er gaat niets boven versgemalen koffie. Waarom? Hier zijn de belangrijkste argumenten:

 1. Aroma is vluchtig: Koffie behoort tot de natuurproducten met de hoogste aromadichtheid. De smaken en geuren in koffiebonen verdampen echter snel. Ze worden in de hele boon bewaard, maar in gemalen koffie blijven ze niet lang goed.
 2. De smaak is het beste bewijs: Dranken gemaakt van versgemalen koffiebonen hebben niet alleen qua aroma, maar ook qua smaak veel voorsprong op hun voorverpakte collega’s. Omdat er op de tong een fijn genuanceerd samenspel is van geroosterde aroma’s, zuurgraad en bittere stoffen die koffie zo bijzonder maken.
 3. Kwaliteit kun je met je eigen ogen zien: afgewerkt koffiepoeder ziet er bijna altijd hetzelfde uit – ongeacht het kwaliteitsniveau. De kwaliteit een hele boon veel beter worden beoordeeld. De brandtijd, de kwaliteit van de bonen en de opslag staan allemaal op het “gezicht” van elke boon geschreven. Zo zorg je ervoor dat er voor de bereiding alleen producten van topkwaliteit uit het koffiezetapparaat komen.

INFO: Ongeveer 900 zeer vluchtige stoffen geven koffie zijn typische aroma.

Koffiebonen 6x

Koffiebonen professioneel malen

Zodra de branding en het type boon zijn geselecteerd, is het malen een andere belangrijke stap op weg naar de perfecte koffie. Wie geen portafilter of een volautomatische koffiemachine met ingebouwde molen gebruikt, maar een ander koffiezetapparaat gebruikt om een intense espresso met een stabiele crema, een volle latte macchiato met zacht melkschuim of een andere specialiteit te bereiden, moet zijn toevlucht nemen tot een koffiemolen. Maar welke molen of welk maalproces is het beste? Hier zijn een paar tips:

 1. De molen:De hamermolen doet zijn naam eeraan: de boon wordt gebroken tot onregelmatig gemalen koffie. Dit proces genereert veel warmte dat niet goed is voor het aroma. Een conische molen, zoals deze in de meeste volautomatische koffiemachines wordt geïnstalleerd, is het betere alternatief omdat deze meer wrijvingsoppervlak biedt.
 2. Met de hand of elektrisch: handmolens met een conische  maalwerk zijn een goede aankoop voor thuisgebruik, omdat er meestal maar kleine porties koffie worden bereid. In de professionele gastronomie moet het echter altijd de elektrische versie zijn om het werk gemakkelijker te maken – wat zeker ook voordelen heeft voor thuisgebruik: met de juiste koffiemolen kun je ook voor elke koffiesoort verschillende graden en tijden instellen.
 3. Het malen moet worden geleerd: als u eenmaal de perfecte koffiemolen heeft gevonden, kunt u deze fijn afstellen. De maalgraad moet altijd worden aangepast aan het soort bereiding. De hoeveelheid van de gemalen koffie in verband met de hoeveelheid water en de contacttijd geeft heel verschillende resultaten.
 • Handmatig bereide koffie (French Press, Karlsbader of handinfusie) heeft een vrij groffe maalgraad nodig dat aanvoelt als suiker.
 • Filterkoffie uit de automaat smaakt het beste bij een maalgraad met een deeltjesgrootte van rond de 0,4 mm.
 • Mokka moet worden bereid met extra fijne gemalen koffie.

Versgemalen en vers gezetKoffiebonen Kopen 5x

Gemalen koffie uit de zak bespaart tijd en werk. Versgemalen bonen krijgen echter meer smaak. Overweeg het:

 • Gemalen koffie heeft een veel grotere oppervlakte dat in aanraking komt met zuurstof dan hele bonen. Gemalen koffie verliest zijn geur en aroma navenant sneller .
 • Kwaliteitskenmerken zoals de kwaliteit van de bonen en een gelijkmatige branding zijn alleen in hele bonen te herkennen. Bij gemalen koffiesoorten is een gebruikte koffie van mindere kwaliteit nauwelijks zichtbaar.

De koffiebonen maal je het beste direct voor het zetten met een koffiemolen met een conische molen. Het maalt ze gelijkmatig en voorzichtig. Hierdoor kunnen de ingrediënten tijdens het koffiezetten gemakkelijker uit de koffie worden gehaald. Als eigenaar van een volautomaat hoef je je daar natuurlijk geen zorgen over te maken; volautomatische koffiemachines malen de bonen in de juiste hoeveelheid voor elk zetproces.

Water en dosering: tips voor het zetten van koffie

Bij het zetten van koffie is het belangrijk om naast de koffiebonen en hun maalgraad ook te kijken naar de juiste dosering en het juiste water:

  • Filterkoffie: 6 tot 8 gram koffiepoeder per kopje. 
  • French Press: een volle eetlepel per kopje. Roeren zorgt voor de beste aromaontwikkeling. Na ongeveer vier minuten moet de stempel gelijkmatig worden aangedrukt.
  • Het water mag nooit koken. Rond de 85 tot 90 graden is het beste.
  • Zacht water met een lage pH-waarde benadrukt de zuurgraad van een koffie.
  • Hard water met een hoge pH-waarde heeft de neiging de smaak af te vlakken.
  • Water met mineralen en zuurstof zorgt voor de beste smaak.
  • Zit er veel kalk in het leidingwater, dan is een waterfilter een goede keuze. Een HappyDrops kan u hiermee helpen.

Cafeïnevrije koffiebonen

Als je om gezondheidsredenen geen cafeïne wilt, maar wel van de smaak van koffie houdt, is cafeïnevrije koffie een aanrader. Hier moet u echter het productie- en brandproces van naderbij bekijken.

  • In een cafeïnevrije koffie – vergelijkbaar met alcoholvrij bier – mag er maximaal 0,1 procent cafeïne zitten. 
  • Voor koffie zonder oplosmiddelen worden de met stoom voorbehandelde bonen met vloeibare kooldioxide gespoeld. De cafeïne uit de koffie verdampt samen met de kooldioxide.
  • Het daaropvolgende branden werkt als normale koffie, dus de bonen moeten met hetzelfde oog voor kwaliteit worden gekocht. Zelfs met cafeïnevrije varianten kan een grote verscheidenheid aan koffie worden bereid, van espresso met een stevige crema tot klassieke filterkoffie.
Koffiebonen • gemalen koffie • koffiecups

Bewaar koffiebonen correct

Helaas is alleen koffie kopen niet genoeg om echt van te genieten. Licht, lucht en vocht zijn de grootste vijanden van koffiebonen. Het is daarom erg belangrijk om de koffiebonen altijd op de juiste manier en correct te bewaren. U kunt veel dingen goed doen, maar zelfs nog meer verkeerd. Met behulp van deze tips blijft het aroma lang behouden:

 • Koffie hoort thuis op een donkere, droge plaats met stabiele, koele luchtcondities.
 • Het moet luchtdicht worden bewaard en uit de buurt van ander voedsel, aangezien het geuren absorbeert.
 • Bonen en gemalen koffie horen nooit in de koelkast.
 • Een geopende verpakking koffiebonen mag niet worden gedecanteerd, omdat wij speciale, aroma-verzegelende materialen gebruiken. Een strakke sluiting houdt invloeden van buitenaf weg. Bovendien kan de verpakking gemakkelijk in een luchtdichte verpakking worden geplaatst.