Gratis verzending

Binnen 24 uur verzonden

Altijd vers gebrand

De Espresso Macchiato is verkrijgbaar in verschillende versies en onder verschillende namen: het hangt af van het land waarin je ervan geniet. In principe is het altijd de klassieke espresso uit Italië, die verfijnd wordt met een beetje melk. Meestal wordt hij geserveerd met met een deken van melkschuim. Kortom: bij espresso macchiato zit er wit melkschuim op de espresso.

Wat is een espresso macchiato en hoe maak je hem klaar?

De espresso macchiato snel uitgelegd: een espresso met een beetje melkschuim er bovenop. Er zijn verschillende manieren om het te maken, er zijn verschillende bereidingswijzen beschikbaar en de kwaliteit van de espresso is bepalend. De koffiedrank wordt op klassieke wijze bereid uit versgemalen bonen. Idealiter is hiervoor de espressomachine met filterdrager beschikbaar; de fijne kwaliteit wordt ook bereikt met een goed gekalibreerde volautomatische koffiemachine van Jura bijvoorbeeld. Hiervoor wordt verse en zo rijk mogelijke volle melk opgeschuimd. Gebruik een theelepel om het melkschuim in het midden van de espresso te doen.

De bijzondere smaak van deze koffievariant ontstaat doordat het vet in de melk een goede smaakdrager is: het ontwikkelt de vele aroma’s van de espresso – en verandert ze tegelijkertijd.

Tip: de verhouding is 2:1 – 20 ml espresso wordt gecombineerd met 10 ml melkschuim.

Wat is het verschil tussen espresso macchiato en latte macchiato?

Beide keren “macchiato”, vertaald als “verkeerd” – het verschil zit niet alleen in de manier van serveren: een klein kopje of glas voor espresso macchiato en een hoog glas voor latte macchiato. De hoeveelheid melk en de bereiding zijn ook verschillend. Bij de espresso variant wordt een kleine hoeveelheid melk toegevoegd aan de klassiek bereide espresso. Bij de latte ligt de focus op de melk: deze wordt voorzichtig door het melkschuim in de koffie in het glas gegoten. Hierdoor ontstaan drie lagen die ook visueel aantrekkelijk zijn bij professionele voorbereiding.

Populaire espresso’s van Caffè Duo, perfect voor een espresso macchiato

Melkschuim – luchtig in plaats van stevig

Met betrekking tot de verhouding koffie en melk bij dit soort bereiding moet met één ding rekening worden gehouden: het melkschuim is lichter dan de koffie, de helft van het schuim betekent dat het totale volume van de drank verdubbelt. Het melkschuim wordt tijdens de bereiding verwarmd tot maximaal 65 ° C, want alleen dan blijft het flexibel en smaakvol – en dat is precies hoe het hoort. Iets meer hete melk inschenken is toegestaan. Zolang er meer koffie dan melk in het kopje zit, blijft het een espresso macchiato: zo omschrijven de insiders het tenminste.

Iedereen die over dit soort bereiding beslist, heeft een probleem: de espresso macchiato heeft heel weinig melkschuim nodig. Bij een portafilter is de goede kwaliteit maar liefst 200 ml, bij een volautomatische koffiemachine niet minder dan 100 ml, maar is er maar 10 tot 15 ml per kopje nodig. Het loont de moeite om voor meerdere gasten tegelijk een espresso macchiato te serveren. Anders is het enige dat helpt het volgende: hete, opgeschuimde melk is een lekkere en gezonde drank.

Andere landen – andere namen

Als er naast de ongeveer zeven gram koffie en ongeveer 25 ml water een hoeveelheid melkschuim is, is het resultaat “Espresso Macchiato caldo”, in het Engels: warme, gekleurde espresso. Het is ook verkrijgbaar – afhankelijk van de regio en traditie in Italië – onder de naam “Caffè Macchiato caldo”. Deze variant bestaat ook met een klein beetje koude melk, dan heet de koffie in Italië espresso of “Caffè Macchiato fredo”: koudgekleurde espresso of koffie.

In Portugal wordt de bereidingswijze “Bica pingada” genoemd en wordt deze beschouwd als een nationale drank. De startdrank Bica – letterlijk vertaald: tuit – is de Portugese versie van espresso. Dit is de naam die in Lissabon het meest wordt gebruikt. De naam is ook een acroniem, een woordspeling. Het staat voor “Beba Isto Com Açúcar”, in het Engels: drink dit met suiker. De term is ontstaan toen de espresso van Café A Brasileira in de wijk Chiado in Lissabon zich over het land verspreidde. Op dat moment smaakte het te bitter voor de gasten – dus voegden ze suiker toe.

In Spanje is er ook de espresso macchiato met iets meer melk. Dan heet het “Cortado” en komt in twee versies op tafel. Met normale volle melk als “Cortado naturale” of met licht gezoete gecondenseerde melk met de achtervoegsels “lechy” of “condensado”.

De Canarische Eilanden voor de westkust van Afrika, die bij Spanje horen, kennen een andere variant van espresso macchiato: “leche y leche”. Bij een perfecte voorbereiding ontstaan er vier lagen die niet alleen een genot zijn voor het gehemelte, maar ook voor de ogen. De “Cortado leche y leche” heeft het melkschuim helemaal bovenaan, gevolgd door de hete melk en de lichtbruine espresso. De laatste laag op de bodem is de gecondenseerde melk, die zorgt voor het laatste contrast in wit.

Conclusie: espresso – maar dan als een zachte variant

De espresso macchiato is de juiste keuze voor koffiekenners voor wie de pure, bruine espresso te sterk is.