Koffieweetjes

Espresso en zo
Nee, geen expresso, wat je ook nog wel eens hoort. Maar espresso,op z’n
Italiaans.Overigens noemen de Italianen hun kleine kopje espresso zelf gewoon
caffè. Maar dat terzijde.
De naam espresso (letterlijk vertaald: uitgedrukt) is ontleend aan de manier
waarop ze deze koffie in Italië zetten,namelijk door het water dóór de koffie
heen te persen.Voor het maken van een goede espresso zijn drie zaken
van groot belang:

  • de koffiebonen
  • de maling
  • de machine

Alleen als de bonen én de machine van goede kwaliteit zijn, en de maling perfect
is afgestemd op de machine, krijgt u het optimale resultaat. Een sterk kopje caffè
met een zachte smaak en een mooi crèmelaagje.
In Nederland wordt steeds meer espresso gedronken, maar het is nog niets
vergeleken bij Italië. Daar drinken ze het de hele dag door. ’s Ochtends, hoewel ze
dan ook vaak voor een cappuccino, caffè latte of caffè Americano kiezen.
Tussendoor als opkikkertje. En ’s middags na de lunch of ’s avonds na het eten.
Espresso heeft een volle, zachte smaak die nog lang achterblijft in de mond.
Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht bevat espresso minder cafeïne dan
bijvoorbeeld filterkoffie.

Koffiebonen bewaren
Koffiebonen kunt u het beste bewaren op een donkere, droge en koele plek,
in een goed sluitend blik. Dan behouden ze zeker een maand hun optimale kwaliteit.
Voor gemalen koffie geldt het zelfde bewaaradvies.Die blijft op deze manier
ongeveer twee weken in een prima conditie.
Uw koffiebonen langer bewaren? Dan adviseren we u de bonen goed verpakt in de
vriezer te bewaren.
De zakken van Caffè Uno zijn voorzien van een ventiel. Zolang de verpakking
ongeopend blijft, kan er alleen lucht uit, en geen lucht in. Hierdoor blijft onze koffie
langer vers in de zak.

Koffiebonen malen
Koffiebonen komen het beste tot hun recht als u ze zelf maalt. Dit kan op
verschillende manieren:

  • Met een elektrische koffiemolen
  • Met een handmolen
  • Met een Turkse koffiemolen

Elk type heeft z’n voor- en nadelen, maar met name de Turkse molen kan een
fantastische kwaliteit koffie opleveren, omdat u de koffie er bijzonder fijn mee kunt
malen.
In het algemeen geldt: hoe fijner de maling, hoe sterker de koffie. Voor espresso
maalt u de bonen liefst zo fijn mogelijk, voor filterkoffie wat grover. Ons belangrijkste
advies: experimenteer. Proberen, proeven en aanpassen is de beste methode om tot
de maling te komen die u zelf het lekkerste vindt.
Wij verkopen zelf geen koffiemolens. Tip: kijk eens op www.koffiepraat.nl. Daar
wisselen koffieliefhebbers bevindingen en adviezen uit. U vindt er vast ook een
discussie over koffiemolens!

Koffiemachines
Goede koffiebonen komen het beste tot hun recht als u ook een goede koffiemachine
gebruikt. Wij verkopen zelf geen koffiemachines, maar adviseren u desgewenst graag
bij de aanschaf. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Als u zich online wilt oriënteren op de aanschaf van een koffiemachine dan raden wij u
aan de volgende sites eens te bezoeken:
www.koffie-weetjes.nl/koffie-machines (overzicht van verschillende koffiemachines)
www.koffiepraat.nl (informatie en ervaringen van gebruikers)